- Βερακρούς
- (Veracruz). Ονομασία πολιτείας και πόλης του Μεξικού.
1. Πολιτεία (επίσημη ονομασία Veracruz-Llave, 72.815 τ. χλμ., 6.901.111 κάτ. το 2000) του ανατολικού Μεξικού η οποία απλώνεται κατά μήκος των ακτών του κόλπου του Μεξικού, από ΒΔ προς ΝΑ, στο νοτιοδυτικό τμήμα του μυχού του. Περιβάλλεται από τις πολιτείες Ταμαουλίπας στα Β, Σαν Λουίς Ποτόσι, Χιντάζγκο και Πουέμπλα στα Δ, Οαξάκα στα Ν, Τσιάπας στα ΝΑ και Ταμπάσκο στα Α. Στα ΒΑ, η Β. παρουσιάζει μια μεγάλου μήκους παραλία με σχετικά ομαλή ακτογραμμή. Κατά μήκος της ακτής απλώνεται μία μακρόστενη πεδινή λωρίδα ενώ προς τα Δ το έδαφος ανέρχεται προς τις βουνοκορφές της Ανατολικής Οροσειράς (Sierra Madre Oriental). Κοντά στα σύνορα με την πολιτεία Πουέμπλα υψώνεται η ψηλότερη κορυφή του Μεξικού, η Οριθάμπα (5.954 μ.). Μεγάλος αριθμός ποταμών, από τους οποίους οι κυριότεροι είναι o Πανούκο στα Β και ο Κοατζακοάλκος στα N, πηγάζει από τις οροσειρές και διαρρέει την πολιτεία κατά πλάτος. Το κλίμα της Β. είναι τροπικό στις ακτές, ενώ στα υψίπεδα και τις ορεινές περιοχές του δυτικού τμήματός της επικρατούν κλιματικές συνθήκες της εύκρατης ζώνης. Τα κυριότερα προϊόντα της αγροτικής παραγωγής είναι το ζαχαροκάλαμο, ο καφές, οι μπανάνες, το κακάο, η βανίλια και τα εσπεριδοειδή. Στο βόρειο τμήμα της πολιτείας παράγεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο με κέντρα παραγωγής και επεξεργασίας την Πόζα Ρίκα και το Τουξπάν. Διυλιστήρια πετρελαίου υπάρχουν επίσης στην πόλη Β. Άλλοι αρκετά ανεπτυγμένοι τομείς της βιομηχανίας είναι η υφαντουργία, η βιομηχανία τροφίμων και η μεταλλουργία. Η επίσημη ονομασία της, Β.-Λιάβε, οφείλεται στον κυβερνήτη της πολιτείας κατά την περίοδο 1875-80, στρατηγό Ιγνάθιο ντε λα Λιάβε.
Διοικητικό κέντρο της Β. είναι η Ξαλάπα (390.058 κάτ.), στο κέντρο της πολιτείας, αλλά η μεγαλύτερη πόλη είναι το λιμάνι Β. (457.119 κάτ.) στα Ν. Άλλα σημαντικά αστικά κέντρα (πληθυσμοί με στοιχεία 2000) είναι το Τουξπάμ (126.475 κάτ.), η Παπάντλα (170.123 κάτ.), η Οριθάμπα (118.488 κάτ.), η Κόρντομπα (176.952 κάτ.), το Κοατζακοάλκος (267.037 κάτ.), η Πόζα Ρίκα ντε Χιδάλγκο (152.678), η Μπόκα ντελ Ρίο (135.721), το Σαν Αντρές Τούξτλα (142.251), το Τεμαπάτσε (102.824) και το Μιντιτλάν (152.983 κάτ.).
2. Λιμάνι και μεγαλύτερη πόλη (457.119 κάτ.) της ομώνυμης πολιτείας στο νοτιοκεντρικό τμήμα της ακτής της προς τον κόλπο του Μεξικού. Απέχει 435 χλμ., από την Πόλη του Μεξικού και αποτελεί το σημαντικότερο λιμάνι του Μεξικού και κύριο οδικό, σιδηροδρομικό και αεροπορικό κόμβο. Η πόλη ιδρύθηκε την άνοιξη του 1519 από τον Ισπανό κατακτητή του Μεξικού Φερδινάνδο Κορτέζ ο οποίος αποβιβάστηκε εκεί στις 21 Απριλίου. Ονομαζόταν αρχικά Λα Βίλα Ρίκα ντα λα Βέρα Κρους και κατά τη διάρκεια του 16ου αι. οι κάτοικοί της μετακίνησαν τον οικισμό δύο φορές προς την ενδοχώρα, για να επιστρέψουν οριστικά στην αρχική τοποθεσία το 1599. Η πόλη, που από νωρίς αποτέλεσε το κυριότερο σημείο επικοινωνίας της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο, κατελήφθη επανειλημμένα κατά τον 19ο αι. από ξένες δυνάμεις. Οι Γάλλοι αποβιβάστηκαν εκεί το 1838 και κατά την περίοδο 1862-67, ενώ οι Αμερικανοί την κατέλαβαν κατά τη διάρκεια του μεξικανο-αμερικανικού πολέμου (1846-48) καθώς και το 1914. Για σύντομα διαστήματα, η Β. είχε ανακηρυχτεί πρωτεύουσα του κράτους από τους προέδρους Μπενίτο Χουαρέζ και Βενουστιάνο Γκαράντζα.
Σήμερα, από το λιμάνι της Β. διακινείται σημαντικό μέρος του εξωτερικού εμπορίου της χώρας και στην περιφέρειά του λειτουργούν ναυπηγεία, διυλιστήρια πετρελαίου, βιομηχανίες τροφίμων και μεταλλικών κατασκευών, υφαντουργεία και καπνοβιομηχανίες. Η πόλη είναι έδρα του πανεπιστημίου της πολιτείας Β., καθώς και σχολών του πολεμικού και του εμπορικού ναυτικού. Η τουριστική της κίνηση είναι αξιόλογη. Από την εποχή της ισπανικής κυριαρχίας σώζονται το φρούριο Σαντιάγκο και ο πύργος Σαν Χουάν ντε Ουλούα, ενώ στο κοντινό Νησί των Θυσιών έχουν βρεθεί ερείπια αρχαίων εγκαταστάσεων των Αζτέκων.
Μερική άποψη του λιμανιού της πόλης Βερακρούς, στην ομώνυμη Πολιτεία του Μεξικού.
Dictionary of Greek. 2013.